Muud lood Klubi
25.07.16

Millisest klaasist millist õlu juua?

Järvakandi klaasistuudios tutvustas meie klubi liige ning õllesommeljee Taaniel erinevaid õlleklaase. Pikemalt rääkisime viiest erinevast õlleklaasist ja viiest erinevast õllest, mida nendest juua võiks.

 

Tavaline piklik klaas on justkui loodud näiteks Saku Heledale

Esimesena võtsime ette klaasi, mis sobib kõige paremini lager-tüüpi õllele. Piklik ja dünaamiline klaas on pärit Saksamaalt ja loodud pigem lihtsa maitsega õllede serveerimiseks. Sellest üsna sirgest klaasist ei tasu kindlasti juua väga aromaatseid õllesid, sest sellised klaasid summutavad õllearoomi.

 

Alt kitsam ja ülevalt laienev õlleklaas sobib ideaalselt näiteks Saku Nisuõllega

Teisena rääkisime nisuõlleklaasist, mis on alt kitsam ning ülevalt laiem. Nisuõlleklaasi konstruktsioon on taoline seepärast, et vaht püsiks hästi peal. Nisuõlu on niigi tugeva aroomiga ning ülevalt laienev klaas seda aroomi ei võimenda. Sellestki klaasist ei soovita me juua väga aromaatseid õllesid, sest nisuõlleklaas aroomi ei võimenda.

 

Tulbikujuline õlleklaas sobib hästi näiteks Saku Porterile.

Kolmandaks rääkisime tulbikujulisest klaasist, mis on alt laiem, keskelt kitsam ning ülevalt jällegi veidi laiem. See klaas sarnaneb veiniklaasiga ja sobib aroomikamale õllele, sest klaasis saab õlut keerutada ja aroom tuleb tänu sellele tugevamalt esile.

 

Peeker sobib hästi näiteks Leffe õllega.

Neljandana rääkisime uhkest peekrist, mis on omane Belgia õllele. Klaasi kumer põhi aitab koondada mullid ühte kohta, tänu millele hoiab peeker hästi gaseeritust. Peekriga kaasneb sageli kuldne kaunistus.

 

Käsitööõlleklaasist soovitame kindlasti maitsta näiteks Saku Antvärk’i Citra IPAt.

Viiendaks rääkisime praegusel ajal väga palju tuntust kogunud, käsitööõlleklaasist, millel on kitsas põhi, keskosa laienemine ja kitsas ülaosa. Klaasi dünaamilisus võimendab õllearoome. Käsitööõlleklaas on suurepärane aroomihumalate nuusutamiseks.

Kokkuvõtlikult võib öelda, et suurepärane on juua õlut õigest klaasist. Aga kui seda õiget õlleklaasi parajasti võtta pole, siis sobivad ka teised sarnaste tunnustega klaasid. Oluline on, et õlleklaas oleks vähemalt toasoe või -külm. Kui panna õlu nõudepesumasinast võetud kuuma klaasi, siis soojendab see klaas õlle üles vähem kui 1 minutiga.

2303_20160616