Muud lood
01.08.16

Nisuõlu – millal, miks ja milleks?

Millal pruuliti esimesed nisuõlled? Miks tähendas kõrgaadlike ebaedu nisuõllede püsimajäämist? Milleks on nisuõlle valmistamisel vaja tumedaid linnaseid? Järgnevalt räägime nisuõlle tekkeloo ning jagame tarkust, mida iga õllesõber peaks nisuõlledest teadma.

 

Nisuõlle ajalugu

 

– Aastast 4000 eKr on pärit esimesed andmed nisuõllest, aga need viivad mitte Baierimaale, vaid hoopis Egiptusesse.

– 1520. aastal omandas maahärra Hans Sigismund von Degenberg ainuõiguse nisuõlle pruulimiseks ja turustamiseks kogu Baierimaal.

– 1605. aastal pandi alus praegu kogu maailmas tuntud Hofbräuhausile. Nisuõllest sai kuningakoja jook.

– Aastaiks 1800 – 1812 oli nisuõlle valmistamine muutunud nii limiteerituks ja harvaks, et seda pruulis kõigest kaks kõrgema klassi pruulikoda. Pärast nende sulgemist otsustati pruulikunsti püsima jäämiseks lubada ka lihtrahval seda kuldset ja maitserikast õlut valmistada. Tänu aadlike äpardustele sai nisuõlu kättesaadavaks ka lihtrahvale.

– Tänapäeval on nisuõlu kogu maailmas väga populaarne; seda pruulivad paljud ja armastavad veel rohkemad.

– Eestis on saadaval väga suur valik erinevaid nisuõllesid. Neist levinuimad on sakslaste Paulaner, Schoefferhofer, Franziskaner, Prinzregent Luitpold, aga ka Austrias pruulitud Edelweiss ning Belgia Hoegaarden. Lisaks on saadaval mitmeid Eesti pruulijate nisuõllesid. Näiteks magus ja pärmine Saku Nisuõlu ning Põhjala tsitruselised Uus Maailm ja Kreuzberg.

 

Nisuõlle meelespea

 

– Traditsiooniline nisuõlu ehk Weißbier on õlu, mida pruulitakse põhiliselt Lõuna-Saksamaal ja Austrias.

– Nisuõlu on saadaval heledana (helles), tumedana (dunkles), pärmisena (hefe) ja filtreerituna (kristallklares).

– Tumedat nisuõlut valmistatakse tumedatest linnastest.

– Nisuõlle keskmine kangus on 5,5% vol.

– Nisuõlut, mis on kangem kui 5,5% vol.  nimetatakse Weizen-bock’iks.

– Nisuõlle pruulimisel kasutatakse pinnakäärimise meetodit.

– Nisuõlleks nimetatakse õlut, mille pruulimisel on kasutatud vähemalt 50% nisulinnased.

– Nisuõllel on valge, rikkalik ja väga püsiv vaht.

– Nisuõlut juuakse reeglina alt kitsamast ja ülevalt laienevast klaasist või savikannust.

– Nisuõlut serveerides on vahu püsimiseks soovitatav peeker veega loputada.

Nüüd aga sea sammud poe poole ja avasta nisuõllede maitserikas maailm.