Degustatsioonid
15.08.16

Degustatsioon: nisuõllede meistriklass

Nisuõlledele mõeldes kangastub alt kitsam ja ülevalt laienev õlleklaas, mis täidetud magusa ja kuldse pruuliga. Paljud aga ei tea, et nisuõllede valikus on mitmeid huvitavaid ja omanäolisi meistriteoseid, mida oleks patt proovimata jätta. Seetõttu otsustasime ette võtta nisuõllede meistriklassi.

Tegime seda erilisemalt kui muidu ning kaasasime City Marina peakoka Dimitri Haljukovi, Carmen Groupi peasommeljee Kristjan Markii ja meie oma sommeljee Taaniel Mägi. Need kolm asjatundjat koostasid meile restoranis City Marina unustamatu viiekäigulise foodpairing’u, kuhu said esmakordselt registreeruda ka 10 klubivälist õllenautlejat.

Hindeid jagasime nii toidule, õllele kui ka nende kahe kooslusele. Hindeid andsime 7 punkti süsteemis.

Aperitiiv

Põhjala Kreuzberg, Berliner-Weisse, Eesti 4,0%

Klubi kommentaar:
Mõnus, kerge ja tugevalt hapukas, ent lühikese järelmaitsega. Aroomis on tunda värskust, mis väljendub ka maitses.

Klubi hinne:
3,6

_MG_4081

Külm eelroog

Kirju koduaia tomatisalat karulaugupesto ja kreemja mozzarella-juustuga
Franziskaner, Hefe-Weissbier, Saksamaa 5,0%

Klubi kommentaar:

Eelroog pakub kergust ja selgeid maitseid. Esile tõusevad karulaugupesto teravus koos mozzarella kreemja tekstuuriga.
Hefe-Weissbier on maitselt mahe ja saiane. Aroomilt on pruul tugevalt pärmine ja magus.
Eelroa ja õlle kooslusest sünnib tasakaalustav maitse, mis sulatab harmooniliselt mozzarella ja karulaugupesto meki.

Sommeljee kommentaar:

Õlu on nisuõllele omase troopiliste puuviljade iseloomuga ja värskendava happega, mis sobib värkse juustu pehmusega ja tomatisest pestost tuleneva värskusega, õlle nõtke happesus tasakaalustab tomatite happesust. 

Klubi hinne:

Toit: 5,3
Õlu: 5,1
Kooslus: 5,5

_MG_4173

Kerge sakumm

Rääbis oma marja kasukas ja Saare smetana kaste
Grimbergen Blanche, Witbier, Belgia 6,0%

Klubi kommentaar:

Haruldane rääbis, mis kastetud oma marja, annab heeringalikku soolasust ja kodust kala ning külma kastme maitset.
Grimbergen on mekilt tsitruseline ja magus. Aroomis on tunda teravat ja kirbet pärmi.
Toidu ja õlle koosluses valitseb järjekordselt erakordne tasakaal, kus roa soolasus ning õlle magusus loovad ainulaadse maitse.

Sommeljee kommentaar:

Siin on siduvaks elemendiks kala täidlus ja rasvasus, koos kartulist tuleneva magusa kreemisusega, mis haakuvad Grimberger Blanche täidlasema kehandiga. Õlle karboniseeritus loob puhta ja meeldiva järelmaitse.

Klubi hinne:

Toit: 5,7
Õlu: 4,3
Kooslus: 5,1

_MG_4233

Reklaamipaus

Einevõileib: malmpotis küpsetatud juuretisleib tursamaksasalatiga
Franziskaner, Hefe-Weissbier Dunkel, Saksamaa 5,0%

Klubi kommentaar:

Pärmivaba ahjuleib tursamaksa, tomati ja rohelise salatiga on tõeliselt maitsev ja mõnus amps. Leivas on tunda kerget krõbedust ja tursamaksasalat on lihtne, ent maitserikas.
Hefe-Weissbier Dunkel on maitselt tummiselt leivane ja tugeva järelkajaga. Aroom on leivane ja tugev.
Kui aga antud maitsed kokku panna, saame midagi maagilist. Värskendava salatiga krõbeda leiva, mille maitseid võimendab tumeda nisuõlle leivasus. Eriti elamusterohke on tunda, kuidas Dunkel immutab leiva krõbedust, kuid suudab säilitada mõnusa tekstuuri ja maitse.

Sommeljee kommentaar:

Tumeda nisuõlle linnaste röstisus loob koosluse leiva tumedama karakteriga ning linnastest tulenev karamelline nüanss tekitab taevaliku koosluse tursamaksaga. 

Klubi hinne:
Toit: 6,2
Õlu: 5
Kooslus: 6,1

_MG_4277

Pearoog

Grill-lõhe külg homaarileemes, varajased redised ja sibulavõrsed
Weihenstephaner Vitus, Weizenbock, Saksamaa 7,7%
Põhjala Uus Maailm, San Diego Session IPA, Eesti 4,7%

Klubi kommentaar:

Grill-lõhe homaarileemes on suitsuselt kreemjas ja pehmele lõhele annavad tekstuuri terved redised ja sibulavõrsed.
Weizenbock Vitus on maitselt täidlane ja ümar. Aroomis on tunda magusust ja pärmi. Uus Maailm, San Diego Session IPA, on tsitruseliselt hapukas. Aroomis on tunda värskust ja hapukust ning see õlu on Weizen-Bocki absoluutne vastand.
Toidu ja õlle koosluses leiame, et krevetiga sobib IPA nagu valatult ja lõhe maitseb enim just täidlase Weizenbockiga.

Sommeljee kommentaar:

Weizen-bock õlle lopsakus ja täidlus sobib lõhekülje täidlusega, ning nisust tulenev puuviljasem ja magusam karakter sobib koorikloomadest valmistatud kastme maitsete intensiivsusega ja kreemise tekstuuriga. 

Klubi hinne:
Toit: 4,3
Õlu (Vitus): 6,1
Õlu (Uus Maailm): 4,3
Kooslus: 5,3

_MG_4341

Finaal

Küpsetatud Alaska dessert sidruni-vervena jäätisega
Saku Nisuõlu, Eesti 5.0%

Klubi kommentaar:

Sidruni-vervena jäätis pakub värskust ja täidab suu magusa, ent tsitruselise maitsega.
Saku Nisuõlu on magus ja tsitruselise varjundiga. Aroom on pärmine ja magus. Valamisel tekib pruuli peale korralik vahukiht, mis püsib seal nauditavalt kaua.
Toidu ja õlle kooslus on alguses imelik ja harjumatu, sest magustoidu kõrvale õlut pruukida ei ole just igapäevane tegevus, kuid selle ümar järelmaitse täidab suu veel mitmeid minuteid.

Sommeljee kommentaar:

Saku Nisuõlle maitsetes on tagataustal tunda õrna magusust ja tsitruseid, mis loob sarnaste maitsete sümbioosi ja sobib ideaalselt õhtusöögi lõppakordiks.

Klubi hinne:
Toit: 6,4
Õlu: 4,8
Kooslus: 5,1

_MG_4375

Degustatsioon möödus heade maitsete, huumori ja uute avastuste saatel. Tihti oli kuulda inimesi küsimas: ”Kas saaks ka lisa?” Klubi lemmiktoiduks osutus dessert ja meelepäraseim pruul oli Weizenbock Vitus, mis arvatavasti lisandus nii mõnegi degustaatori tulevasse ostunimekirja.

Õhtu lõpus avaldasid mitmed registreerunud õllehuvilised soovi meie klubiga liituda. Hetkel me küll uusi liikmeid vastu ei võta, kuid kindlasti soovitame hoida silma peal meie veebilehel, kuna seesugune degustatsioon ei jäänud kohe kindlasti viimaseks.

Täname City Marina peakokka Dimitri Haljukovi, kelle valmistatud road olid tõeliselt maitsvad ja isuäratavad. Suur kummardus ka Carmen Groupi peasommeljee Kristjan Markiile ja meie sommeljee Taaniel Mägile, kes koos peakokaga koostasid selle imelise meistriklassi.